Checklista under renoveringen

Om du går i tankar att renovera i hemmet har du säkerligen redan förstått att det krävs en hel del planering. Man ska se till så att man kan finansiera renoveringen och alla kostnader som medföljer, men man ska även dela upp arbetet och se till så att man har en pålitlig och bra hantverkare för svårare moment. Att planera innan är för många en självklarhet, men visste du att det krävs minst lika mycket planering för den tid då renoveringen pågår. Det gäller inte bara att planera för att komma igång, utan även planera för att kunna slutföra.

Ta dig igenom renoveringen

  • Bo kvar eller inte? – Det kan vara bra att överväga ett annat boende under tiden för renoveringen. Innan du sätter igång känns det kanske som en självklarhet att bo kvar, men det kan vara långdraget och jobbigt att begränsas i hemmet. Handlar det t.ex. om en renovering av köket kommer du inte kunna laga mat, och renoverar du badrummet blir du utan både dusch och toalett.
  • Dokumentera renoveringen – Att dokumentera renoveringen är något som många glömmer. Använd gärna en kamera för att fotografera. Bilderna kan senare bli användbara för t.ex. försäkringssyfte.
  • Ha en bra kommunikation med hantverkare – Det här är en mycket viktig punkt. Du och hantverkaren behöver vara i samförstånd med varandra för att försöka undvika så många missnöjen som möjligt. Du ska ha möjlighet att kunna komma i kontakt med hantverkaren och hantverkaren ska ha möjlighet att kunna komma i kontakt med dig.
  • Längre tid än planerat – Det är inte ovanligt att en renovering tar betydligt längre tid än vad man först hade planerat. Försök att alltid ha slutresultatet i tankarna när dagarna känns som jobbigast. Du kommer att få bo i ett hem som känns nytt och fräsch, samtidigt som du även ser till att värdet på bostaden höjs!