Få hjälp med renoveringen

Går du i renoveringstankar, men har svårt att veta hur du ska börja? Har du drivkraften som krävs, men inte tillräckligt med kunskap för att kunna utföra arbetet i praktiken? Det finns många anledningar till varför man kan behöva ta hjälp i samband med en renovering. Det kan t.ex. handla om moment som endast en utbildad hantverkare får göra, till projekt och moment som man helt enkelt inte klarar av eller har lust att utföra själv.

Vad är en hantverkare

Ordet hantverkare är egentligen ett samlingsnamn som inkluderar många olika typer av yrken. Både snickare, plåtslagare, rörmokare och elektriker hamnar inom denna kategori och kan vara till stor hjälp när du ska renovera i hemmet. Även murare räknas in i samlingsnamnet.

När du anlitar en hantverkare är det viktigt att du väljer en som är professionell och har ordentlig utbildning. Du bör säkerställa att det finns F-skatt och en försäkring att luta sig mot om olyckan skulle vara framme.

När behövs en hantverkare?

Du som renoverar får helt bestämma när du vill använda dig av en hantverkare eller inte, men i två fall är en professionell hantverkare ett krav. Det är i samband med att VVS eller el ska dras i bostaden. Utöver detta får du själv bestämma vilka uppgifter hantverkaren ska ta sig an. En felkopplad ledning kan få mycket dålig följder om det vill sig illa och i de flesta fall gäller då heller inte försäkringen.

ROT-avdrag

Många väljer att utföra mycket av renoveringen själv för att spara in på kostnaderna. Detta är ett bra sätt att få pengar över till annat, men glöm inte bort att du som privatperson har möjlighet att använda dig av ROT-avdraget när du anlitar en hantverkare. Det är dock viktigt att komma ihåg att ROT endast kan användas om hantverkaren innehar F-skattsedel.