Hitta en professionell hantverkare

När man utför en renovering i sitt hem är det inte ovanligt att man behöver anlita en hantverkare. Det är vanligtvis i samband med större projekt där vvs eller el ska dras, men kan även handla om andra uppgifter där den egna kunskapen inte räcker till. I Sverige finns det mängder med riktigt bra bygg eller entreprenadföretag som man kan vända sig till när det är dags för ombyggnad i hemmet.

För att slutresultatet ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att man väljer en hantverkare som har den erfarenhet och kunskap som krävs. Det kan handla om allt från att hantverkaren har utfört liknande arbeten tidigare, till att hantverkaren innehar F-skatt. Vår främsta rekommendation är att man alltid vänder sig till flera hantverkare samtidigt och ber om offerter. På så sätt ser man snabbt hur mycket de olika priserna kan skilja sig, men ser även vad priset inkluderar och om det tillkommer kostnader som man inte räknat med.

Checklista för anlitande av hantverkare

Att jämföra hantverkare är dock inte det enda du bör göra. Det finns många andra viktiga aspekter att ta hänsyn till.

  • Kontrollera att F-skattsedel finns och betalas av hantverkaren.
  • Se till att du och hantverkaren alltid skrivit ett avtal på det ni har kommit överens om. Avtalet ska inkludera pris, tidsplan och omfattning på arbetet.
  • I offerten ska du även be om att få pris på eventuella tilläggstjänster eller kostnader för annat som kan ingå, t.ex. verktyg m.m. Det fullständiga priset ska stå angivet.
  • Ta alltid kontakt med Kronofogden för att se om verksamheten har några skulder eller om de t.ex. har varit i konkurs sedan tidigare.
  • Råd&Rön listar oprofessionella hantverkare och företag i Sverige som inte följer Allmänna reklamationsnämnden. Ta alltid en titt här för att se att hantverkaren inte finns med på listan.
  • Hantverkaren du anlitar ska alltid ha en försäkring i form av allrisk- och ansvarsförsäkring.