Inreda själv eller anlita?

I samband med en renovering är det många som väljer att ta in ny inredning. Att inreda hemmet är för många den absolut roligaste delen, men det är inte alla som har kunskap, tid eller lust att utföra arbetet själv. I dessa fall kan man dra nytta av att anlita en inredningsarkitekt för att få hemmet sådär unikt som man själv aldrig lyckats med. En inredningsarkitekt kan hjälpa till med mindre arbeten, men kan även göra omfattande jobb som lyfter fram hemmets fullständiga potential.

Få hjälp med inredningen

Innan man anlitar en inredningsarkitekt finns det dock några saker som kan vara bra att tänka på. Du behöver t.ex. tänka igenom vad det är för hjälp du behöver och om en inredare kan hjälpa dig med detta. Ditt specifika projekt kommer att vara avgörande för vad det är för person du är i behov av, en inredningsarkitekt eller en inredningsdesigner?

Det första du behöver göra är alltså att skapa dig en tydlig bild av projektet, t.ex. genom att besvara nedanstående frågor.

  • Är det enstaka rum du vill ha hjälp med eller är det hela bostaden?
  • Söker du endast rådgivning eller vill du ha något som utför arbetet åt dig?
  • Ska planlösningen förändras?
  • Vilka färger och material är du ute efter?
  • Vill du ha hjälp eller förslag på inköp av inredning?

Jämför!

När du har skapat dig en bild av ditt drömboende är det dags att hitta en inredningsarkitekt eller designer som kan hjälpa dig med ditt hem. Du bör alltid jämföra kostnaderna mot varandra, t.ex. genom att be om offerter från olika företag. I din förfrågan bör du vara så tydlig som möjligt med vilken typ av jobb du önskar få hjälp med och även skicka med bilder som kan fungera som en utgångspunkt, om sådana finns. Ju mer detaljerad du är, desto säkrare kan du känna dig på att hemmet blir som du önskat.