Värdera bostaden – så går det till

Innan du ska sälja en lägenhet eller ett hus är det viktigt att du får bostaden värderad. Orsaken är naturligtvis för att du ska kunna få ut ett rimligt belopp vid en försäljning, och för att du ska kunna förbereda dig för försäljningen. I Sverige är det mäklare med stor kunskap och erfarenhet om bostadsmarknaden som utför bostads- och husvärderingar.

Mäklaren kommer att titta på ett flertal faktorer som kan vara avgörande för priset och gör således en marknadsmässig bedömning. Om möjligheten finns är det alltid rekommenderat att låta fler än en aktör göra en värdering. På så sätt får du ett så tryggt underlag som möjligt.

Hur går en värdering till?

Man kan generellt sett säga att det finns två olika typer av värderingar när det gäller bostäder. Den ena är en betydligt mer omfattande värdering som du är i behov av om du till exempel vill sänka din månadskostnad på bolånet hos en bank. Den andra och enklare varianten riktar sig till personer som vill ha ett underlag inför en försäljning.

Värderingen inleds med att mäklaren och du träffas i bostaden. Tillsammans går ni igenom alla de egenskaper som är unika för just din bostad, men ni pratar även mycket om de förväntningar som du har på försäljningen är realistiska eller inte. Om du vet med dig att det finns information som kan höja värdet på bostaden ska du naturligtvis se till att plocka fram den. Det kan exempelvis handla om renoveringar som du utfört i bostaden. Mäklaren kommer att kunna ge dig en ungefärlig uppskattning på vilket pris du kommer att kunna förvänta dig redan innan mötet är över.

Vad påverkar?

Det finns flera aspekter som kan påverka värdet av din bostad. Mäklaren tittar bland annat på tidigare försäljningar i området och även på hur stor efterfrågan är. Vilket läge din bostad har kan vara mycket avgörande, men även skicket på bostaden och hur planlösningen ser ut är av betydelse.