Halkfri klinker
Klinker är en vacker golvsättning som kan vara mer eller mindre halkigt. I ett utrymme där vatten inte normalt förekommer spelar det kanske inte sån stor roll men så fort vi sätter klinker i våtrum eller utomhus behöver man ta halksäkerhet på stort allvar.
Friktionskoefficient och halksäkerhetsklassning
Det som avgör om en yta är halkig eller inte är det som på fysikspråk kallas för friktionskoefficient. När friktionen blir för låg är ytan halkig och det är såklart ett samspel mellan golvytan och det som rör sig på den.
Att gå barfota över ett golv kan kännas halkfritt men med fel typ av sko på fötterna blir det som bambi på hal is. Golvtillverkare kan testa sina golv och ange en halksäkerhetsklassning enligt olika skalor och klasser.
R-klass beskriver torra golvytor med gångtrafik och har värden på mellan 9-13 där 9 har lägst friktion.
V-klass brukar anges när det rör sig som plattor med relief i ytan och är vanligt förekommande när det är ytor som kan täckas med vatten.
ABC-klassningen används till golv där man går barfota som till exempel klinker i badrum, simhall eller ett poolområde.
Behandla för halkfri klinker
Det finns flera företag som tagit fram speciella behandlingar för att göra klinkerplattor halkfria. En antihalkbehandling syftar till att ändra ytan på klinker (eller andra golv) på ett för ögat osynligt sätt men märkbart för fötterna.
En del metoder bygger på att små mikroporer etsas ner i underlaget. Dessa porer ger sedan en vakuumeffekt som leder till ökad friktion. Effekten kan hålla i flera år men slits tillsammans med underlaget ner och kan behöva förnyas.
Exempel på behandlingar är Safestep, Antislip och OptiGrab.